Annons
Annons

Äntligen funkar P.U.B.!

Sedan varuhuset PUB, som då sedan länge drivits av KF, stängdes i mitten av 1990-talet har det egentligen aldrig blivit någon ordning ...

IMG_6388
Ärevördiga forna varuhuset P.U.B. – Paul U Bergström – där en gång Greta Gustafsson, den blivande Greta Garbo, 1920 började arbeta på hattavdelningen.

Sedan varuhuset, som då sedan länge drivits av KF, stängdes i mitten av 1990-talet har det egentligen aldrig blivit någon ordning … Med det guldläget, mitt på Hötorget och mitt i Stockholm borde egentligen vad som helst ha fungerat – icke så. Nu tycks huset äntligen ha fått en hyresgäst som förvaltat läget och skapat ett helt nyinrett hotell i klassisk stil. Oerhört genomfört och sobert lyxigt – ändå supermodernt!

Annons

Hotel Haymarket öppnar imorgon! Hotellet har 405 rum varav 16 sviter, eventvåning samt en lyxsvit på 50 kvm med tillhörande privat takterrass.

IMG_6390
Fantastiskt läge med den myllrande torghandeln på Hötorget precis utanför entrén. Mittemot ligger det sobert blåa Konserthuset – en av Stockholms vackraste byggnader. PUB-husets – ja, jag envisas med att kalla det så – klassiska fasad är inte så dum den heller.

IMG_6423
Nu skulle jag inte bo på Haymarket utan är inbjuden till en Vip-lunch för att ta reda på vad köket på restaurang Paul’s, under ledning av kocken Gustav Onnermark, kan åstadkomma. En Hay-foodie lunch!

IMG_6393
Fördrink på frukttema serverades i baren Americain. Jobbdag – så jag valde alkoholfri variant – som alla som smakade båda påstod vara än godare.

IMG_6394
Chefskocken Gustav Onnermark övervakar serveringen av snittar före maten i heladagen-haket Greta. Utanför fönstren bildar torghandeln på Hötorget en livfull bakgrund.

En parentes – Gustav, skolad hos bland andra Gordon Ramsey, har en mamma, Maud Onnermark, som är en känd tv-profil och en kär kollega till mig som chefredaktör på Matmagasinet som också ges ut av vårt förlag, Aller media.

IMG_6395
Så äntligen till bords i restaurang Paul’s!

IMG_6398
Långbordet är dukat i hörnan Hötorget/Kungsgatan. En bit bort sitter modefotografen Magnus Mårtensson och vasspennade journalisten Viggo Cavling i ett intensivt rakt-över-bordet-samtal.

IMG_6396
Nu börjar det! Första rätten på menyn – Ostron med olika smaksättningar – de här med ”Bloody Mary-smak”

IMG_6399
Rätt nr 2: Rödbetstartar med pepparrot, sur grädde och friterad silverlök – löjligt gott!!!

IMG_6400
Rätt nr 3: Terrin på grishuvud med tryffel, olika svampar och hasselnötter.

IMG_6401
Rätt nr 4: Pilgrimsmussla med majs i sherry/chorizo vinaigrette.

Som synes blev jag så sugen när den här rätten serverades att jag hann äta upp mer än hälften innan jag till sist fick upp telefonen … Och, så gott det var!!!

IMG_6405
Rätt nr 5: Ankbröst med rostad persika och morotscreme smaksatt med ingefära. Det sistnämnda en kombination som är bland det mest lyckade jag smakat.

Kommen så här långt i måltiden såg jag mig nödsakad att trotsa mitt självvalda alkoholstopp. Varför? Jo till den här rätten serverades en Barolo som jag bara var tvungen att testa ihop med ankan …

… Ibland sägs det att ”änglarna sjunger” – det gjorde de här!!!

IMG_6407
Rätt nr 6: Ananas ravioli med rom, kokos och mintsorbet

Vilken avslutning!

Jag gör gärna ett återbesök till Paul’s!

/Svante

Läs mer:

DELA (408)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar