Annons
Annons

Klockren estetik

Många rynkar på näsan åt vattenkannor av plast – men faktum är att de är oslagbara och lättarbetade!

IMG_6317
Nästan lite av presentbord på vårt älskade utebord med kalkstensskivan …

Årets vattenkanna skulle jag vilja säga om den svarta 12-liters kannan av plast i modell ”vilda-västern-kaffepanna” – min sambo fick den på födelsedagen av vår dotter. Många rynkar på näsan åt vattenkannor av plast – men faktum är att de är oslagbara och lättarbetade i kraft av sin ”viktlöshet – till skillnad från dito i metall.

Annons

Vid sidan står fyra exemplar av Carina Seth Anderssons otroligt vackra krukor med fat – två svart och två grå/beige. Hela gänget följde med min sambo hem från ett besök i Carinas studio i Gustavsberg på själva födelsedagen den 19 april.

IMG_6304
Carina Seth Anderssons omisskännliga estetik – nästan militant stram! 😉

IMG_6316
Nu är också den megstora handdrejade vattentunnan, tillverkad på Kreta, på plats. Den har följt oss genom åren ända sedan 1998 då vi köpte den till landstället på Eneboda/Mörkö.

Anders Hansson, som då jobbade på Zetas i Segeltorp, berättade för oss hur han sett tillverkningen på den kretensiska lansbygden och hur ”gubbarna” med ren fotkraft sparkade runt de jättelika drejskivorna … kan se det framför mig.

Den fiffiga upp- och utfällbara pipen på stupröret är ett hantverk av vår skickliga takläggare/plåtslagare som lade om taket här på Villa Sundahl sommaren 2014, när vi precis flyttat in.

Till sammanhanget hör också att takteglet, det mörkt brunglaserade, är två år yngre än själva huset från 1955. Arkitekturprofessor Sundahl valde ett holländskt tegel till sitt hus, oglaserat precis som nockpannorna, när huset byggdes. Det visade sig under första vintern att teglet frös sönder – tålde inte svenska vintrar. Året efter byttes allt utom nockpannorna ut till ett mer hårdbränt tegel, också från Holland, som kommer att hålla för evigt.

Efter gediget detektivarbete fick våra takomläggare, Hedenstedts på Åda i Trosa, tag på likadant tegel, influget från Holland, som de kompletterade trasiga pannor med – proffsigt!

/Svante

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar