Annons
Annons

en förlorad värld …

Den här platsen – på en sydväst sluttning – omgiven av såväl berg som öppna landskap är för att ta till ett slitet uttryck – magisk!

IMG_5388
Nä, egentligen inte! För världen är inte det minsta förlorad, finns fortfarande – bara med den skillnaden att de inte är vi som bor där längre – vi sålde vårt älskade Eneboda/Mörkö, f d vakmästarbostaden till Mörkö Skola, för nästan precis 10 år sedan.

Annons

Ända tills vi flyttade in i Villa Sundahl, där vi bor idag, har jag aldrig varit lyckligare än på Eneboda. Den här platsen – på en sydväst sluttning – omgiven av såväl berg som öppna landskap är för att ta till ett slitet uttryck – magisk!

De två gavelfönstren vetter ut från sovrummet och ger en nästan sakral känsla …

IMG_5394
Vi kallade det för Mörköljus  och faktum är att jag varken förr eller senare träffat på ett ljus som liknar det vi hade, alla tider på dagen, på den här sydvästsluttningen …

IMG_5395
Uteplatsen – belagd med ljusgrå, nästan vit, kalksten från Slite på Gotland gav ifrån sig ett reflekterande ljus som nästan kändes om vattenblänk. Bordet med en massiv stomme av ek och en tjock, fet kalkstensskiva har under åren sedan flytten orsakat mycken möda i vänkretsen … vi har nämligen flyttat inte bara en, utan fyra, gånger sedan dess. Nu får det vara nog säger alla!

Stolarna runt bordet blev också något av en conversation piece eftersom vi inte kunde enas om en färg på de sex stolarna –istället blev det sex olika!

FullSizeRender
Det sydvästligaste hörnet av uteplatsen – min favoritplats – där berg i dagen möter ett fång av jätteverbena, kullersten och kalksten kunde jag aldrig få nog av.

IMG_5399
Älskar att samla på vatten!

Det är också något sympatiskt med en grusplan, som den här som leder in till tomten från byvägen, eftersom det alltid föranmäler gäster. Det går hel enkelt inte att smyga på grus …

IMG_5391
Entréhallen där likadan kalksten från Gotland som den på uteplatsen sprider ljus. Laserade väggar och tak i ohyvlad och kvistbemängd panel av gran.

IMG_5397
Köket med ett riktigt kallskafferi, vedspis – Viking 30, och väggar och tak i spont – linoljemålad med färg från Kulturhantverkarna. När vi flyttade in var varenda kvadratcentimeter täckt av masonit som fästs med tusentals små spikar. Vi ägnade hela sommaren 1998 åt att göra oss kvitt eländet – men det var det värt!

IMG_4782
Köket in mot det gamla blomrummet. Stolt över att ha återställt alla dörr- och fönsterfoder till/med en profil som stämmer överens med originalskick.

IMG_5400
Kammaren – eller pensionärsrummet, som vi kallade det för – var kanske just därför husets minst använda rum … 😉

IMG_5392
Desto mer använde vi det här rummet – arbetsrum och musikrum – i den tillbyggda delen på det ursprungliga torpet om ett rum och kammare. Väggar och tak även här i ohyvlad och kvistbemängd panel av gran – som laserats med lasyrer, ton i ton, från Färgbygge.

IMG_5398
Ett arbets- och musikrum som övergick i nya blomrummet med asymmetrisk form och golv i kalksten från Slite på Gotland.

IMG_5393
Det här rummet – inte köket – kom att bli husets hjärta. Här var vi typ alltid!

Fönstren, tillverkade av Snickerifabriken Järna, har löstagbara innerfönster, precis som förr i världen, vilket gör att fågelsången hörs på sommaren medan vintern ur energisynpunkt får mer bunkerlik isolering – sympatiskt.

Likadan laserad panel i gran även här.

IMG_4783
Från nya blomrummet leder en två meter bred skjutdörr – det var en veritabel mardröm att få den på plats men det gick på håret – in i det nästan sakrala sovrummet – granpanel igen, laserad i fyra nyanser av gult med vitt tak.

IMG_5396
Faluröd hylla med konsoller från Norrgavel – älskar väggarnas gula lasyrtoner!

FullSizeRender[1]
En utsikt jag aldrig kunde se mig mätt på – öppna landskap!

Alla bilder är tagna av Per Ranung.

/Svante

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar