Annons
Annons

Explosionsartad växtkraft

Jag har aldrig, varken förr eller senare, sett något liknande!

IMG_8020
Sent häromkvällen, precis i solnedgången, gick jag ut och hörde ett mäktigt brus – ett ljud som jag inte på något vis kunde härröra till någon del av avdelningarna i hjärnans ljudbiliotek.

Vad i hela fridens namn är det som låter sa jag till min sambo?

Annons

Det var också dags att natta kaninpojkarna Sigge & Paris och stoppa in dem i sitt hus. Desto närmare jag kom kaninhuset, och därmed också den explosionsartat växande klätterhortensian, desto mer eskalerade ljudet. Väl där såg jag att det var 100-tals – nä, det räcker inte – utan 1000-tals bin som ystert gjorde sitt jobb. En mäktig upplevelse!

IMG_8047
Det här är tredje sommaren i Villa Sundahl och visst har klätterhortensian blommat det två tidigare somrarna också. Men aldrig tillnärmelsevis som den gör nu. Jag har aldrig, varken förr eller senare, sett något liknande!

FullSizeRender
Den växer och omsluter i princip hela spaljén som den är tänkt att husera i – men det räcker inte. Dessutom kastar den sig upp i kringliggande träd som det närmsta äppelträdet.

IMG_8051
Varje blomklase är ett eget lite underverk – sammansatt av hundratals fyrverkeriliknande explosioner. Från dessa skjuts kometlikande tre-, ibland fyruddiga, satelliter ut.

Dessa lyser som stjärnor i solnedgången. Ren magi!

/Svante

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

  • Unni

    Vill bara säga TACK för att jag får följa årstiderna i er fantastiskt underbara trädgård….naturligtvis förstår jag att det ligger enormt mycket arbete bakom denna fröjd. Dina bilder och ord är vackra.

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar