Annons
Annons

Fullmatat – i alla bemärkelser!

IMG_5149
Democratic Design Day, 12 maj 2015, i hjärtat/hjärnan av Ikeas HK i Älmhult – Ikea Design Lab.

Här en fyrklöver av min grupp nedresta från Stockholm: Stefan Nilsson/Trendstefan; Tina Björeman, press/PR Ikea; Tina Hellberg, frilansande inredare/stylist med många uppdrag också för ELLE Decoration och Lisa Kruse, chefredaktör på Rum Design, stående framför den ”kreativa mötestrappan” i designlabbet på Ikea of Sweden.

Annons

IMG_5161
Fondvägg med en av Ikeas valspråk.

IMG_5157
Och här blickar jag ut åt andra hållet – luften surrar av design och formgivare – bokstavligen!

Inte särskilt många syns på just den här bilden men i Design Lab jobbar hundratals människor + att  den här dagen – tillresta journalister från 31 länder …

IMG_5194
Här uppe ovanför ”kreativa mötestrappan” såg vi en mängd utställningar/installationer med ett flertal av de hela nitton (19) designkollektioner som Ikea släpper, utöver det ordinarie nyhetssortimentet, under det kommande året. Ja, prototyperna  till höger på bilden kommer t o m från den blivande PS-kollektionen 2017.

Ikea som fram tills nu varit ett oerhört slutet företag fullt av hemlighetsmakeri ända fram till varje lansering gör nu HELT om – nu berättas ALLT! Här och nu! Bland annat på bloggen ikea.today

IMG_5176
Stjärnformgivaren Ingegerd Råman berättar med engagemang och glöd om om kollektion Viktigt som hon är ytterst delaktig i och som bara säljs under 5 veckor i maj 2016 – men i gengäld finns den på precis varenda Ikea-varuhus i hela världen. Möbler, glas, porslin och korgar i bambu, sjögräs …. Allt vietnamesiskt hantverk!

Här visar Ingegerd prov på sin mångsidighet och kompromisslöshet som designer – vilken förebild för unga formgivare!

Älskar det Du gör och står för!

IMG_5188
Viktigt – här förklaras hela projektet!

IMG_5168
Lätt att bli lite starstrucked …

Här intervjuas designgurun Ilse Crawford – vars Studioilse är ansvarig för kollektionen Sinnerlig som släpps nu i augusti.

IMG_5192
I ett annat hörn – Ikea goes makramé i ett samarbete med Betonggruvan och Mimmi Staaf under 2016. Det är bara att hoppas att trenden håller i sig …

IMG_5191
De här lamporna är gjorda av ja, just det – papper!

Gedigen och maffig, tung finish – den stora svarta kommer att kosta 30 kr, den vita 20 kr och sedan finns det en lite mindre grå och rak som kostar 10 kr!!!

IMG_5140
Nya köket Ekestad finns i butik redan nu i augusti  – väldigt vackert!

IMG_5126
Supercoola brittiska herrmodedesignern, Katie Eary, lyckades obehindrat ta sig fram på de högsta klackar jag sett, klackar som satt på en sko som i övrigt inte heller såg ut att bjuda på någon större komfort … Beundransvärt!

Nåväl, nu är det inte skor hon gör för Ikea utan kollektionen Giltig där mode möter inredning – spännande!

Se mer om samarbetet på ikea.today

IMG_5163
Skogsta – en hel kollektion bruksmöbler och brukssaker i massiv odlad acacia som är tänkta runt matlagnings- och måltidssituationen – allt tillverkat med hållbarhet och lång livslängd som ledord!

SKOGSTA_Image_5 kopia
Mer Skogsta – beredningsbänk  i massiv acacia med utdragbara ”backlådor”.

SKOGSTA_Image_7
Ännu mer Skogsta – det jättelånga och generösa matbordet blev min favorit – i butik i augusti.

IMG_5156
Ikeas designchef Marcus Engman ätandes frozen yoghhurt – något som snart kommer att serveras i alla restauranger som ett sundare alternativ till vanlig glass.

Marcus ser nöjd ut – och jag är säker på att det inte bara beror på den frusna yoghurten utan det han på så kort tid lyckats göra med Ikeas designprofil! Han har tänkt nytt och okonventionellt och gjutit nytt liv i en hel organisation. Jag hör bara gott om Marcus från alla jag pratar med och den positiva känslan känns precis överallt – Kul!

Ikea fullständigt kokar av designglädje och det är bara att gratulera – nitton designkollektioner det kommande året …

/Svante

Läs mer:

DELA (11)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

 • What Ikea have done for interior design makes them one of the most remarkable companies in Europe! Scandinavian elegance for everyone!

  http://www.kakelmonster.se/

  • Svante

   Totally agree! And, you’ve ain’t seen nothing yet – the best is still to come!
   /Svante

 • Can’t wait !!

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar