Annons
Annons

Galen i jätteverbena

Minns inte hur det gick till när jätteverbenan blev vår signaturblomma i slutat av 1990-talet – det bara blev så ... och så ÄR det!

IMG_3174 kopia
En jättekruka med jätteverbena i vårt förra hus – fyra hus bort på gatan …

IMG_3167 kopia
Verbenapoesi mot en vitrappad husvägg …

Ulvsbergsv kopia
Samma sak här i ett annat boende. Jätteverbenan var signaturblomma redan här – i vårt hus nära Tullingesjön, söder om Stockholm – sommaren 2007.

Annons

IMG_5773
Så här ymnigt blommade jätteverbenan förra sommaren – ett riktigt verbenaår – i krukorna på trädgårdsmuren som ramar in en del av vår trädgård och gör den till ett riktigt rum!

IMG_7570
Trädgårdsmuren med verbenakrukor ur gatuperspektiv.

FullSizeRender
Så där ja – delar av årets fröpalett på ett bräde!

I år testar vi brittiska Johnsons – spännande att se om de lever upp till sitt rykte!

Vår oskrivna regel är att fröerna med jätteverbena ska i jorden i januari – och det blev i grevens tid – idag den 31:a och sista januari. En januaridag med, hur jag än ser på det, falska förspeglingar om vårvinter i luften. Såväl för oss mänskliga som för våra två kaninpojkar som, fulla av vårysterhet, tagit fyrfotahopp oavbrutet …

Nu följer några veckor av ömsom frost- och värmebehandling för att lura de små fröna att gro i såbäddarna. Det är helt enkelt simulering av kalla nätter och soligt varma dagar som ska till.

Ett oändligt pyssel som när det väl är gjort – är värd all möda!

Vi älskar den! Insekter och framförallt fjärilar äskar den! + Nästan det bästa av allt – sent på säsongen och hela hösten och vintern är fröställningarna rena skafferiet för alla småfåglar!

/Svante

IMG_4814
P.S. Först av allt – ha överseende med den mer än suddiga bilden …

Tillbaka till där det startade – sommaren 2000 på vårt lantställe i Eneboda på Mörkö. Tvingade min sambo att ta den här bilden på mig själv iförd bonnig keps – ja, jag är en bondpojke av födsel – från Lantmännen. Jag försöker illustrera precis hur JÄTTE vår jätteverben blev – lyckas uppenbarligen! 😉

/S

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

 • Ninni

  Hej Svante, jag har nyligen funnit din blogg.
  När jag nu scrollar igenom dina inlägg och kommer till det här om Jätteverbenan så är det faktiskt så att jag tänker på Dig och repotaget i Elle från just Ert lantställe, blev så fascinerad av dem och minns att just det numret var ett sådant fint nummer. Jag läste det först hos frissan, men sedan på vägen hem köper jag magasinet själv. När jag vid ett senare tillfälle återvänder till att titta igen i magasinet efter flera andra tillfällen hemma…
  sitter och njuter av sköna bilder från Ert lantställe…å så välter jag ut kaffemuggen med kaffe i, utöver tidningen…som blir riktigt blöt.
  Men som tur är…när jag ringer er redaktion finns det numret kvar att få och Ni sänder mig ett exemplar gratis med tanke på den tråkiga händelsen över en mycket uppskattat nummer. Så tacksam och glad jag blev och är…den finns kvar, står i en av mina bokhyllor där fina inredningsmagasin trängs om ytan. En lång historia om Jätteverbenan som jag alltid förknippar med med Dig, Svante.
  Varma hälsningar från Ninni.

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar