Annons
Annons

Hårt jobb – någon måste göra’t!

Juryarbete är något av det roligaste och mest lärorika jag vet – särskilt i ett sånt här sammanhang – trädgård!

IMG_5767
Så var det då åter dags … har äran att sitta med i juryn som bedömer idéträdgårdarna på Nordiska Trädgårdar – den stora trädgårdsmässan som pågår på Stockholmsmässan i Älvsjö fr o m idag torsdag, t o m söndag. Vill minnas att det är fjärde om inte femte gången.

Annons

Mina jurykamrater idag var: Andreas Graveleij, trädgårdsmästare, Kniva Trädgård; Georg Grundsten, slottsträdgårdsmästare på Krapperup och Erika Wallin, Blomsterfrämjandet. Vilket vansinnigt trevligt och kunnigt gäng – glad och stolt över att få vara i det sällskapet.

Här följer en ögonblicksbild från var och en av de sex trädgårdarna:

IMG_5739
Viloplatsen – kreatör, Peter Ödegaard

Bilden visar fantastisk handmålad keramik från 1940-talet från danska Kähler.

IMG_5744
Småländskt vemod möter ny vår – kreatör, Kerstin Bohlin, Klockaregårdens trädgårdsbutik.

Den serbiska granen, här bollklippt fick mig på fall … + hela iden med att symbolisera början av förra seklets utvandring och dagens invandring till vårt land. Skickligt iscensatt!

IMG_5698
Slottsparkens rötter – Kreatör Sisyfos Förvaltning för Wenngarns Slott.

Här hade jag glädjen att hitta ett fantastiskt exemplar av den ljuvligt doftande Azalea Pontica – en likadan som vi har i vår egen trädgård i Villa Sundahl planterad 1955 av mannen bakom trädgården – den legendariske trädgårdsarkitekten Walter Bauer.

IMG_5728
Astro – kreatörer: Trendstefan med teamet Trends&Friends

En växtvägg med odlingskärl av bubbelplast – en del av idéträdgården som en framtidsvision med fokus på material och återbruk. Tidsenligt!

IMG_5717
Döden, döden, döden – kreatör: Karin Eliasson för Astrid Lindgrens Näs.

Ett slingrande vattendrag som drar fram genom trädgården …

IMG_5702
TRÄD gården, förädlad natur – kreatör: Hvilan Utbildning.

Här fastnade jag för de virvlande vattenkärlen i form av Yin & Yang.

IMG_5762
Tuffa, kreativa och givande diskussioner i juryn under ett par timmar slutade i …

Och vinnaren är: Döden, döden, döden av Karin Eliasson för Astrid Lindgrens Näs. Vi i juryn valde att döpa om trädgården till Livet, livet, livetGRATTIS!

IMG_5683
I mitten Karin Eliasson, kreatören bakom den vinnande trädgården Döden, döden, döden, här med Eva Robild, trädgårdsprofil och tv-producent till vänster, och till höger, Pernilla Månsson Colt – som måste vara SVT.s mest mångbegåvade programledare. Tala om att gå igenom rutan!

Kolla mer bilder på Stockholmsmässans hemsida – klicka här!

FullSizeRender
Dock var det inte mycket på mässan som kom i närheten av Bloems monter. Herrar Larsson och Pagmar driver inte en rörelse som veckovis levererar matkassar till dörren – utan blommor! Hopsatta på ett sällan skådat sätt – så subtilt, så vackert! Kolla på deras hemsida här!

/Svante

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar