Annons
Annons

himmelens portar …

Livet – utan elektricitet och rinnande vatten – på en ö i skärgården blir en form av livskvalitet.

IMG_8444
Himmelrikets portar må låta förmätet men faktum är att där bakom döljer sig rena himmelriket för en …

IMG_8409
… hantverks- och slöjdnörd som jag!

Önskar hett att jag hade tålamodet, men också förmåga+disciplin, att ordna det för mig på samma sätt här hemma i Villa Sundahl. Jag hade min egen snickarbod i ”ett tidigare liv” på vårt ställe på Mörkö – nu ett minne blott …

Annons

Uthuset inklusive allt står på Laxön i Råneå skärgård och tillhör min storebror med familj och deras ägor på ön. Med en sådan här välutrustad snickarbod går det att göra allt – t o m bygga och bygga till hus – vilket också min storebror, som har svårt att sitta stilla, gör irl.

Här finns allt som en ”händig” – alltså inte tummen mitt i handen – människa behöver för att göra precis vad som helst!

IMG_8407
Runt-i-kring finns allt som inte får rum inne i boden … sågbord, sågbockar, virkesförråd, en egenhändigt snidad totempåle och förstås – utedasset! 😉

IMG_8425
På verandan, precis som hämtat ur en västernfilm, står moster Edits gungstol med samma egenvirkade dyna som när hon själv satt i den. Min svägerskas köksträdgård i cementringen t h framför verandan – ett utmärkt alternativ till upphöjd odlingsbädd.

IMG_8427
Och där uppe – i en pelarsal av raka furor och på en bädd av lingonris – står Lille Grå, ”undantagshuset” som byggdes till min storebrors svärfar. Min självklara boning när jag ”tar in” på Laxön …

Två av de enorma furorna har äntligen – efter åratal av långbänk inom familjen – fått falla för motorsågen för att släppa in ljus och rymd.

Jag återkommer till Lille Grå – värd ett eget inlägg!

IMG_8377
Nere vid bryggan och på randen till havet – bastuhuset förstås!

IMG_8374
Uteduschen – med ett genialt infäst spjälverk på en njurformad stomme i böjträ – är en av min storebrors såväl egendesignade som egentillverkade alster!

FullSizeRender[1]
Det vedeldade bastuaggregatet från finska Kota – något av en Rolls Royce i de här sammanhangen – är en riktig pärla. Bastuns trallgolv gör att vatten rinner rakt ut och det är bara att ösa över sig i mängder – underbart!

IMG_8488
Sist men inte minst – uteköket!

Här finns – förutom 360 graders vy med havsutsikt – alla faciliteter. Här klaras sköljning av disken av med brandslangen – som tar vatten från havet via en pump.

IMG_8392
Vädret under våra dagar på Laxön var inte det bästa – men det har jag redan glömt! Den generositet vi mötte värmer kropp och själ mer än det stabilaste av högtryck!

IMG_8489
Hejdå Norrbotten!

Så glad att den VW-bubbla, numera räknad som veteranbil, som min farbror Henning rattade för länge sedan fortfarande nöter vägarna. I höst ska den köras ner till Stockholm …

/Svante

Läs mer:

DELA (33)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar