Annons
Annons

Ikea museum – en resa i tid

När IKEA Museum öppnar 30 juni kommer allt att vara på topp!

IMG_7360
Jag är en av de allra första som får besöka IKEA Museum i Älmhult som öppnar för allmänheten den 30 juli. Hur det överhuvudtaget ska gå till är för mig en gåta. Ja, jag undrar eftersom att även om väldig mycket är klart  – så är det fortfarande en gigantisk byggarbetsplats.

Annons

USB-minnet av rött gummi, i form av soffan Klippan, är redan en favorit!

IMG_7335
Så här lång ser allt  ut att vara helt under kontroll!

Exteriören – på det som vara det allra första Ikeavaruhuset som öppnades i Älmhult 1958 – är i det närmaste identisk med hur den såg ut då. Älskar arkitekturen som känns mer som 60- än 50-tal … Se där – redan här var IKEA föregångare!

Hela varuhuset är ombyggt ”inombords” och håller på att inredas till ett högst levande och föränderligt monument över hela historiken – in i minsta detalj! Och det är en historik som är värd att ta del av – det kan jag redan här garantera!

FullSizeRender[5]
Vår ciceron under rundvandringen, Cia Eriksson, har under hela processen, som inleddes för hela tre år sedan, verkat som projektets/museets kreativa ledare. Och vilken kunnig och hängiven coach – jag blir imponerad och nästan lite tagen av kraften, kunskapen och eldsjäleriet.

FullSizeRender[6]
Vi möts redan entrén av en monumental väggplansch där Ingvar Kamprad, mannen som både skapat och är IKEA, förmedlar sin vision. Densamma nu som då!

IMG_7266
En dela av ytan upptas av rena kuriosakabinettet – som här, Ingvar Kamprads allra först ”kassaskåp” – cigarrlådan där kan sparade de slantar han fick ihop efter att ha cyklat runt som ambulerande fiskförsäljare …

Main_Exhibition_Our_Story_01 kopia
På skyltdockan den allra först butiksuniformen – visst skulle det kunna vara en flygvärdinneuniform?

Hela möblemanget på podiet får mig att tänka på svindyra 50- och 60-tals designmöbler, formgivna av ikonförklarade danskar … och så är det IKEA – coolt!

Main_Exhibition_Our_Story_06 kopia
Som här – massivt trä och en modern antikvitet.

IMG_7267
Kan det bli mycket mer IKEA än så här? 70-tal tror jag!

Main_Exhibition_Intro_03
Eller så här? Älskar såväl färgglädjen som formspråket!

IMG_7268
Älskar också det här greppet! Att möblera under taket och här är det 70-tal. Dagbädden med den rullkudden borde tas upp i nyproduktion!

IMG_7272
En fiktiv fotostudio som den såg ut när katalogomslaget fotograferades senast.

Main_Exhibition_Our_Story_16 kopia
Här är det möjligt att själv posera i köket, bli fotograferad och efter några sekunder få en väldigt realistisk utskrift på ett ”riktigt” omslag.

FullSizeRender[1]
Så här blev resultatet i mitt fall …

FullSizeRender[3]
Och så Billy förstås! Undrar hur många miljoner som tillverkats?

Har genom åren försökt några gånger – men gett upp eftersom hyllorna inte tål tunga böcker utan att svikta. Hoppas att det nångång går att komma till rätta med det.

FullSizeRender[2]
Häftig installation där Klippans, genom åren, hundratals olika klädslar snabbt projiceras. Här sitter min kollega, redaktör Dan Gordan, från Sköna Hem i Klippan.

Temporary Exhibition_01 kopia
En av de tillfälliga utställningarna – köket Metod av Paula Navone.

Temporary Exhibition_02
”Matsalsdelen” i Paola Navones utställning med köket Metod som utgångspunkt.

Temporary Exhibition_05
Här är det fransyskan Matali Crasset som tolkat köket Metod.

Temporary Exhibition_04
Och ännu en tolkning av Metod – nu av Tomas Sandell/Studio Irvine.

Main_Exhibition_Our_Story_14
Det nyinredda innandömet på museet är på många sätt en arkitektonisk höjdare – kolla bara på det smäckert gracila trappräckena! Dgens tillåtna standardhöjd går inte heller att jämföra med vad som tilläts på 50-talet. Och tänk – då röktes det överallt i varuhuset …

Upp-och-ned-vända-världen … igen!

En av de permanenta utställningarna – nr 14 av 35 – i Our Story som speglar IKEA från då till nu!

FullSizeRender[7]
Restaurangen under konstruktion …

Restaurang_Restaurant_01 kopia
En detalj av väggutsmyckningen i restaurangen från förra bilden.

IMG_7297
Som sagt – byggarbetsplats i restaurangen – 3 veckor före öppningen …

IMG_7341
Två riktiga IKEA-profiler. Till vänster Cia Eriksson, kreativ ledare för museet och vår ciceron, tillsammans med pressansvariga Tina Björeman, med placering i Stockholm, som skämt bort oss Stockholmsjournalister med excellent service genom åren. Nästa år 25-årsjubilerar Tina på IKEA.

Känner mig helt övertygad om att när IKEA Museum öppnar den 30 juni kommer allt att vara på topp och än mer imponerande.

Jag längtar redan tillbaka för att få uppleva allt i färdigt skick!

/Svante

IMG_7322
P.S. Delar av den nya IKEA PS-kollektionen som släpps 2017. Redan förra året, på Democratic Design Day, fick vi se delar av den på prototypstadiet – nu närmar det sig …

 

Läs mer:

DELA (476)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar