Annons
Annons

Kan en älska ett skåp?

Ett skåp med en hantverksskicklighet, och en omsorg om varenda liten detalj, som gör mig mållös – dessutom i en design som kommer att hålla för alltid.

IMG_9065
Svaret är ett obetingat – JA!

Mitt skåp som jag för övrigt betalade alldeles för mycket pengar för på Bukowskis Market, om jag minns rätt var det 2011, hade på baksidan ett fasttejpat kvitto från när det köptes/såldes första gången …

Annons

Blev så tagen att jag för dyra pengar lät proffsinrama kvittot!

Reces Möbler ligger forfarande kvar på Sveavägen 51 i Stockholm – men då var året 1959 och skåpet såldes för totalt 900 kr. Då är en kassarabatt på 40 kr avdragen. Den 22 januari erlades handpenningen på 500 kr och sedan girerades slutlikviden på 400 kr den 29 januari samma år – 1959.

Svagt med blyerts, under slutsumman på kvittot, ser jag noteringen: = ca 9000 kr 1998. En anteckning som den tidigare ägaren måste ha gjort. Jag utgår från, och lever i den goda tron, att skåpet bara haft en ägare för mig …

Även om jag raljerar med att jag betalat för mycket är skåpet värt varenda krona och mer därtill. Om 900 kronor år 1959, blir 9 000 kr år 1998, undrar jag vad 900 kr år 1959, är värt nu idag – 2016?

IMG_9063
Reliefblästringen på dörrarna får mig att gå ner i spagat och formen är olika sorters krus, i olika storlekar, inpassade mot varandra – om jag inte redan visste bättre – skulle jag ha gissat på Stig Lindberg som designer …

Den sömlösa infästningen av nyckelhålet är också direkt spagatframkallande!

IMG_9062
Detaljerad inpassning av de på utsidan delvis synliga gångjärnen.

IMG_9070
Skåpet är placerat vid vardagsrummets matsalsdel och underskåpet rymmer allt som har med spelberoende att göra. Från utsidan dolda lådor som trots det är i massivt trä och även de – i finsnickarkvalitet. Inget har lämnats åt slumpen!!!

I överskåpet förvaras ljus, servetter … ja, allt som har med dukning att göra.

IMG_9061
Så där ja!

Här är hela härligheten. Skåpet Krus i teak! Design av Yngve Ekström – mannen bakom Lamino, som måste vara Sveriges vanligaste fåtölj!

Här är skåpet toppat med en ishink i koppar, också den inropad till på tok för dyra pengar på Bukowskis Market, tillsammans med Lisa Larsons tupp+höna i den stora storleken. Till höger om skåpet Pierre Forsells ljuslampetter från Skultuna.

IMG_9030
Och visst pryder Krus sin plats som solitär i vårt vardagsrum. Ett skåp med en hantverksskicklighet, och en omsorg om varenda liten detalj, som gör mig mållös – dessutom i en design som kommer att hålla för alltid.

Jag älskar det här skåpet!

/Svante

Läs mer:

DELA (4)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

  • Dennis Karlsson

    Hej Svante,

    Vilket otroligt vackert skåp! Min farfars far startade företaget Reces Möbler år 1935, och det ser dessutom ut som på kvittot att det är han som sålt skåpet. Jag kan tyvärr meddela att Reces Möbler inte finns kvar längre. Företaget gick i konkurs för ca 2 år sedan. I lokalen på Sveavägen 51 ligger nu ett gym. Jag själv arbetade på Reces i 8 år. Väldigt intressant att se kvittot måste jag säga!

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar