Annons
Annons

Låt asfalten blomma!

Runda former i kontrast till stram husarkitektur skapar spänning!

FullSizeRender

Entréplanteringar är något av en missförstådd och lite bortglömd planteringsform – och visst, en kan tycka att det inte bör vara någon prioritet på det … Något som ändå ”bara” är en sluss för att komma in och vidare ut i den riktiga trädgården …

Annons

Tvärtom vill jag säga! Vi vet väl alla hur oomkullrunkeligt fast ett första intryck sitter ”! Typ, lagt kort ligger! Det också precis det som gäller när en sakta nalkas ett hus. Eller varför inte – lämnar det.

Tar mitt eget hus som ett glasklart exempel. Vår entréplantering/trädgård var lika med noll! Och med noll menar jag verkligen noll! ”Trädgården” mot gatan bestod av en asfalterad yta, en lite bredare trottoar. Vår riktiga trädgård ligger istället på den totalt motsatta sidan av huset – uppe på berget.

Vad gör en då med en minimal yta mot gatan som dessutom är asfalterad?

IMG_7260
Svaret är krukor + klot!

Vi valde att satsa på en hel ansamling av betongkrukor i olika storlekar där ingen är den andra lik i modellen. I krukorna har vi planterat klot av olika sorter, storlekar och av olika höjd. Buxbom, liguster, lagerträd …

Kan låta tråkigt och lite för enhetligt – men faktum är att ingen grönska är den andra lik – lika lite som bladformer och växtsätt. Det blir helt enkelt spänning i en subtil form som är desto mer effektfull.

Runda former i kontrast till stram husarkitektur skapar spänning.

IMG_7351
Som krona på verket – och den där saken som egentligen är helt fel – så fel att den blir helt rätt, är en riktigt ”tantväxt”! En ymnigt blommande vit hortensia på svart asfalt skapar effekt så att det räcker och blir över.

Lägg gärna vackra ”handplockade” stenar som täcker jorden överst i krukorna med de uppstammade kloten.

Svarta vattenkannor i 100% äkta plast gör också sitt till – dessutom är plastkannor i princip viktlösa utan vatten, vilket gör dem så mycket mer lättarbetade.

CHECKLISTA FÖR ENTRÉPLANTERING – 10 PUNKTER:

1. Satsa på krukor i ett enda material. Betong, terrakotta, metall …

2. Ett annat alternativ är att gå loss och blanda material hejvilt – antingen det ena eller det andra – inga kompromisser!

3. Om du väljer ett enhetligt material – variera istället genom att välja alla upptänkliga storlekar och modeller.

4. Välj gröna växter som till exempel buxbom, liguster, lagerträd.

5. Låt minst en av de gröna växterna, gärna två, vara uppstammad för att få höjd på planteringen.

6. Mjuka runda former, som till exempel formklippta klot blir vacker kontrast arkitekturens raka linjer.

7. Tänk på att det går att odla i nästan vilka kärl som helst – som t ex tomma stora olivoljedunkar, trälådor osv. Tänk bara på att göra dräneringshål och bottna med lecakulor.

8. Låt en enda blommande växt ta rejält med plats som en solitär – som kontrast till allt det gröna.

9. Ställ ihop krukorna i grupper så tätt som möjligt så blir effekten större!

10. Dekorera med vackra stenar runt om krukorna eller täck jorden i krukorna med sten. Det är också bra på eftersom det stabiliserar krukorna, gör dem tyngre, så att de inte så lätt blåser omkull.

/Svante

Läs mer:

DELA (47)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar