Annons
Annons

Lille Grå – ”undantaget”

Det känns som en evighet sedan ... ändå är det bara en vecka sedan jag sov i "Lille Grå"

IMG_8442
Inte första gången jag skriver om Lille Grå – det lär inte heller bli den sista!

IMG_8363
I en pelarsal av raka furor och med ett mjukt golv av lingonris är den här platsen som hämtad ur en illustration av John Bauer. Inte minst för sagostigens skull.

Annons

Den lilla stugan på Laxön i Råneå skärgård byggdes som ett slags ”undantag” till min storbrors svärfar de tog över det ”stora” huset närmare havet för många år sedan.

Ett alldeles fantastiskt hus i all sin enkelhet. Efter som Laxön saknar elektricitet och jag nattetid är beroende av en s k ”cpap” – för att motverka snarkningar, sömnapné och förstås, eldriven – behöver jag ha nattlogi åtskild från övriga familjen …

Ingen är gladare än jag över att Lille Grå blivit mitt chambre séparée.

IMG_8390
Det är något alldeles, alldeles särskilt med det här huset – jag vet att det också är lika älskat av min brorsdotter, Kristin – som numera huserar i ”Brömsstugan”, lite närmare havet, med sin familj.

IMG_8387
Den här lilla ”illgula” förstugan med en väggfast bänk med lock i falurött försätter mig redan här i ett kontemplativt tillstånd

Min svägerska säger att det är ”för” gult – håller inte med!

IMG_8402
Den lilla gjutjärnskaminen är ett veritabelt hjärta!

Även om de norrbottniska somrarna är milda så finns det inget bättre än en brasa i kaminen. Om inte bara för att driva ut fukt och skapa trivsel i form av doft och knaster …

Lite udda med en av Josef Franks tapeter för Svenskt Tenn, i en lite stuga på en ö i den norrbottniska skärgården? Nä, inte alls! Tvärtom – tapeten är som gjord för det här huset och den här platsen!

IMG_8394
Min vy över skogsbacken och de övriga byggnaderna närmare havet.

Det är svårt att föreställa sig – men otroligt nog, en natt i början av juli – blir det aldrig mörkare än så här i Norrbotten.

IMG_8395
Smygtagen bild av min bror när jag redan lagt mig till ro och läser till skenet av en fotogenlampa – en bild som ligger illa till för att platsa som årets julkort!

Sover aldrig så gott som här – självklart under förutsättning att alla mygg är eliminerade – och det är ingen lätt sak …

/Svante

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar