Annons
Annons

Missförstådd arkitektur + världens bästa Åsa!

Har inte alltid varit överens – en gång var vi dessutom riktigt osams!

FullSizeRender[1]
Aller medias förlagshus, från början av 1970-talet, på Landskronavägen i Råå strax söder om Helsingborg är inget mindre än en arkitektonisk skatt – och en lite missförstådd sådan! Det gör ont i mig när jag ser hur det genom åren har gjorts våld på originalinredningens tanke och helhet. Bland annat har innertaken gjutna i betong, i form av kvadratiska djupa ”kasetter” på de allra flesta planen täckts över med typiska kontorslandskpstak – ett helgerån!

Annons

Nåväl – mycket finns fortfarande bevarat och jag blir lycklig av att se outslitligt och saltglaserat golvklinker som bara blivit vackrare och vackrare. Den grafiska profilen med de jättelika siffrorna målade direkt på rå betong, utanför de knallröda hissarna, på varje plan är inte att leka med – en stiliserad våt dröm!!!

En skam att inte fasaden hålls ren!

FullSizeRender
Älskar det 70-talistiska formspråket!!!

IMG_5971
Nu var jag inte i Helsingborg för att beundra arkitektur och/eller ondgöra mig över okänsligheten för 70-talismens storhet … utan för att vara med och fira av världens bästa Åsa!

Åsa Tengvall som efter ett byte från skjutjärnsjournalist, med sport som specialitet, för 30 år sedan hamnade på Allers Veckotidning. Hon berättar med glimten i ögat om sitt första uppdrag med att fabricera virk-, eller om det var stick-, beskrivningar som skulle göra det möjligt att själv handarbeta fram familjen Jordgubb … Nästa vecka var det virka Jesus …

Åren har gått och nu slutar Åsa med flaggan i topp som en högt älskad och respekterad publicistisk förlagsdirektör. Jag har inte haft förmånen att jobba så jättetätt med Åsa men ändå hittat såväl en källa till inspiration som respekt för hennes solida klokskap.

En gång var vi dessutom riktigt osams! Det var när jag på eget bevåg, på oktobernumret 2011, bestämde mig för att testa en matt och lite grängad lack/finish på omslaget – istället för den traditionellt högblanka …

Det blev bara ett nummer!

IMG_5972
Kan inte låta bli att dela med mig av min Art Director-kollega, Susanne Gellbergs hörnrum på Femina – Sveriges största magasin för kvinnor. (Ja, om än chefredaktör sedan länge, tänker jag fortfarande på mig själv som en AD) Det råder ingen tvekan om vilket mönster som är Susannes passion …

Älskar passioner!

IMG_5962
En bild från i morse, en iskall och snöig aprilmorgon, när jag hämtade kraft från grönskan i Alvar Aaltos klassiker från Iittala – nu i den nya färgen smaragd.

Stolt över att ha varit delaktig med bildresearch till min vän Claude Jeancolas praktverk om den franske poeten Arthur Rimbaud – och de resor han hann med under sitt allt för korta liv – bland annat till Stockholm en snöig vinter.

/Svante

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

  • Helen

    Kul det du säger, jag tyckte också om delar av huset när jag arbetade där för typ hundra år sedan. Kontorslandskap är som skavsår och jag håller med dig om att det i stort sett aldrig tillför utan bara förstör.

    Minns när fasaden skulle göras ren. De använde högtrycksspruta och bikarbonat. Behöver jag säga att det läckte in ÖVERALLT? För att inte tala om att fasaden som en gång varit ”blank” numera är matt. Var ett himla liv om det vill jag minnas. 🙂

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar