Annons
Annons

Nostalgitripp

En heldagsutflykt till antroposofernas Ytterjärna är en upplevelse för ALLA sinnen – åk dit!

IMG_9744
Minst en gång per säsong bär det iväg till konstjuteriet ”Ta Form” strax utanför Järna, några mil söder om Södertälje. En tradition som härrör ändå från att vi under åren 1998–2006 bodde i det närmaste halvtid i landstället på Mörkö – alldeles i närheten.

Annons

IMG_9745
Över alltihopa vakar en jättelik skyddsängel långt uppe i skogsbrynet. Ur det här perspektivet ser den kanske inte så stor ut men den är verkligen – jättelik – 3 meter hög!

Ängeln Hope är skulpterad av Lehna Edwall och ingår i konstprojektet Unitehopeproject – som samma Lehna Edwall, initierat och driver. Just den här ängeln är en av 50 stycken ängar, utplacerade över hela världen, och är bara tillfälligt hemma hos Ta Form på sommarlov.

Ännu en ängel finns till beskådande på Rosendals trädgårdar på Djurgården i Stockholm.

Läs mer om projektet – klicka här!

IMG_9747
Skickliga hantverkare ligger bakom bland annat det här lagret av vattenskålar till de antroposofiska vattentrapporna som marknadsförs av Virbela. Vår egen trappa som ligger i träda hemma i ”bakträdgården”, ända sedan flytten från Mörkö 2006, ska snart fram i ljuset och sättas i funktion – längtar!

IMG_9769
Habegäret slår till efter många av de rent monumentala pjäser som här lagras på en grusplan utanför gjuteriet. Den mjukt formade krukan i mitten till vänster är ungefär 60 cm hög och väger bly – bokstavligen. Under åren har vi ”skeppat” hem åtskilliga i olika storlekar …

IMG_9756
Detta är kronan på verket! Och någon gång i livet ska den bli min!

Det är en fontän eller vattenspel – vad som nu är den mest korrekta benämningen. Kuben är ca 60 x 60 x 60 cm och vattnet strömmar, när den är rätt doserad, jämnt ut åt alla håll och gör att kuben tycks tyngdlöst sväva … Dessutom blir den helst svart likt diabas när den är blöt. Vill ha!

IMG_9766
På väg från gjuteriet mot Ytterjärna stannar vi givetvis till och provianterar på Saltå Kvarn. Ett ställe som de flesta bara anar skuggan av när de susar förbi på den närliggande E4:an.

Saltå Kvarn är en guldgruva – på sammas sätt som Saltå Café, strax intill!

IMG_9771
Det som slår mig när vi är framme i Ytterjärna och på väg mot Nibble Handelsträdgård, som inte bara är ekologiskt präglad utan utöver det – demeter, är hur vacker en granhäck kan vara.

Titta – den rör sig fram längs vägen likt ett levande väsen …

FullSizeRender[2]
Väl inne i parken som omger Rudolf Steiner-seminariet öppna sig en äppelgård jag aldrig sett maken till – eller vad sägs om ett träd med Åkerö från 1759!

IMG_9775
Den jättelika eken, den störst jag sett, och en fiffig bänk gjord av två trädstammar med mellanliggande sittplats. I bakgrunden paradiset för den shoppingsugne – Robygge!

IMG_9786
Ett av de finaste växthus jag sett …

FullSizeRender[1]
… har det största kärl i saltglaserat gods som jag skådat! Trälock och avtappningskran längst ner vid basen – placerad för att samla upp regnvatten

FullSizeRender[4]
1000 liter!!!

IMG_9783
Blev åter påmind om den här geniala spaljén som nu hamnat betydligt längre fram i min planerar-att-tillverka-pipeline …

IMG_9801
Efter en helt, helt fantastisk lunch på restaurang Matbygget  – det absolut godaste och mest vällagade vi ätit på mycket länge, nästan så att jag längtar efter att åka dit igen imorrn – hamnar vi ofelbart i kulturhuset. Det här är ett arkitektoniskt mästerverk i såväl form som färgsättning. Kan aldrig riktigt se mig mätt på alla detaljer!!!

IMG_9790
Omsorgen om alla detaljer och de fantastiska takmålningarna inne i kulturhusets teater- konsertsalong görs inte rättvisa på min iphonebild – fönstermålningarna syns inte ens.

Akustiken är helt fantastisk!

Önskar att i dag i Ytterjärna hade resulterat i fler bilder att dela med mig av – men jag kom uppriktig sagt helt av mig med att dokumentera – hade fullt upp med att själv uppleva …

/Svante

Läs mer:

DELA (158)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar