Annons
Annons

På doktorns ordination …

Nu kommer "Doktor Westerlunds Hälsoblomma" att ta över stort som trendblomma nr 1!

IMG_0986
Det här – ja, det är det nya fikonträdet …

Jag känner mig 110%-igt säker på att Doktor Westerlunds hälsoblomma är kronprinsessan till det numera tämligen uttjatade fikonträdet i alla trendiga inredningsreportage … och hur seglivat har det inte varit?

Annons

Här på fönsterbrädan precis till vänster om skrivbordet, och min hemarbetsplats i ateljén, i Villa Sundahl. Känner dock att jag borde ha tagit ut det på grönbete i trädgården någon månad under sommaren – det är lite, lite för spjångligt/lankigt för att kunna stå emot den långa mörka årstiden med växtkraften i behåll.

För precis som med alla krukväxter av släktet geranium, läs: pelargoner, är det utomhusklimat med varma dagar och svala nätter som skapar växtkraft och sisu.

På fönsterbrädan och med utsikt mot gatan nedanför samsas den kära doktorn med Ilse Crawfords ljusstake och skål i mässing för danska Georg Jensen – åh, som jag älskar det rena och självklara formspråket i de hår två små tingen. Visst, det är ”bara”saker – men vilka saker!

FullSizeRender[3]
Här på ”blomtrappan”, i lag med andra familjemedlemmar, borde arbetsplatsblomman ha fått sitt välförtjänta grönbete – nåväl, den klarar sig nog …

FullSizeRender[1]
I sovrumsfönstret just nu – en Dr. W + en illskär pelargon som stått ute hela sommaren och precis flyttat in – och kolla med vilken kraft den blommar …

FullSizeRender[2]
Det här exemplaret av Dr. W är vårt allra äldsta från början av 1990-talet – dessutom står det i en originalkruka ur den allra första Ikea PS-kollektionen från 1995, design Thomas Sandell. Idag en ren raritet!

Den står fortfarande ute + jag har klippt ner den rejält … men kolla vilken kraft!

IMG_7648
En bild, också från sovrumsfönstret, från i våras när den här gamla uppstammade godingen fortfarande tronade på hedersplats tillsammans med en väppling.

Nu är den ute på ”växtkraftstillväxt” …

FullSizeRender[4]
Ännu en sovrumsbild från i våras och här ur den vinkel – och precis den grodperspektivsvy – jag har när jag slår upp ögonen på morgonen. Inte så dumt att vakna till…

Jag har sparat det bästa till sist – doften!

För er som aldrig träffat på Doktor Westerlund kan jag säga att den doftar helt gudomligt. En blandning av pepprig basilika och stark, nästintill syntetisk – citron.

Förr i världen kallades den också lite vanvördigt för ”fisblomma” och ansågs neutralisera kroppsodörer – företrädesvis då i sovrum …

Nu kommer Doktorn att ta över stort som trendblomma nr 1!

/Svante

 

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (76)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

  • Sofia

    Ohh JAAA! Min favorit, doftar barndomsminnen av mormor och så tacksam att ta sticklingar av! Skänker gladeligen iväg sticklingar och alla som fått blir riktigt förjusta.

  • Brita Linnér Lindebratt

    Underbart inslag om Dr Westerlund. Läste till min förtjusning om IKEA-krukan från PS 1995. Äger fortfarande 2 av dom och är så kär i dom och vårdar dom ömt… Dom har nåt visst:)

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar