Annons
Annons

Sagolik vinnare!

astrid
Idag började den stora trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan i Älvsjö som pågår t o m söndag. Jag har haft hedersuppdraget att sitta med i den jury som utser Årets idéträdgård 2014.

Och vilken dag det blev! Träffade mina jurykollegor redan kl 8 i morse för att tillsammans gå runt i och bedöma de åtta idéträdgårdar som byggts upp – Rölunda Gård, Huseby Bruk, Stadsodling Stockholm, Kulturträdgården & Sweden Greenhouse, Astrid Lindgrens Näs, Wij Trädgårdar, Carl Larssongården och till sist, Hovdala Slott. Alla åtta nominerade till Årets idéträdgård 2014 .

Annons

Som vanligt i allt juryarbete är det starka viljor och bestämda åsikter som ska stöpas om till ett resultat – idag fanns det dock igen som helst tvekan om vem som var vinnare! Vi var helt eniga om att Astrid Lindgrens Näs var den självklara vinnaren! Ett sagolikt skogslandskap med en slingrande ”stenhage” byggd av ved istället för sten och toppad med grön mossa, ”golv” av långa smala trasmattor varvat med gatsten som fläckvis är ”på väg upp ur gatan” och allt översållat med knappnålshuvudstora små partiklar som likt daggdroppar glittrar i skogen …

Allt iscensatt av trädgårdsmästaren Karin Eliasson – begåvat!

/Svante

mur
En böljande ”stenhage” byggd av ved istället för sten och toppad med grön mossa … underskönt!

juryn
Den omutliga och glada juryn, från vänster: Ann Larås, trädgårdsskribent & trädgårdsresearrangör; Andreas Graveleij, trädgårdsmästare; Kristina Björk, trädgårdsarkitekt & miljöpsykolog och till sist; undertecknad. Tillsammans fick vi en av de där dagarna som gör att jag tänker – hur privilegierad är inte jag som får göra sådant här – och det på arbetstid! Kollegialt, fnissigt, lärorikt och förstås – proffsigt!

Det är nåt med trädgårdsmänniskor … 😉

P.S.I kväll har mina kollegor på Allt om Trädgård sin årliga stora trädgårdsfest där de delar ut sina trädgårdsutmärkelser – kalaset kan närmast jämföras med vårt eget ELLE Decoration Swedish Design Awards 2014 – och det lär efter vad jag hört hända både det ena och det andra – i, över och under rabatterna …

Läs mer:

DELA (93)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar