Annons
Annons

Signe! Du är bäst!

En helt ny produkt i design av min favorit – Signe Persson-Melin – är något alldeles, alldeles extra!

byarum151212155543 kopia
Premiär! En Salut av – och för – Signe Persson-Melin!

Stolt och glad över att ha fått förtroendet att vara först med denna unika designhändelse.

Ett nytt föremål skapat av en av Sveriges mest begåvade samtida formgivare – Signe Persson-Melin! Signe som fyllde 90 i somras – ja, jag vet, en talar inte om en dams ålder, men i det här fallet känns det trots allt relevant eftersom allt som kommer ur hennes händer bara blir bättre och bättre!

Annons

Salut – en kandelaber som tillverkas av Byarums Bruk är sandgjuten i ett stycke av helt återvunnen aluminium, 33 cm hög, och kommer att kosta 2 450 kr när den börjar säljas under våren!

byarum151212155672
Ljusstaken i miljö – om inte det här blir en storsäljande succé vet jag inte vad jag ska ”lova att äta upp”. Själva ljustaken lär bli lite hårdsmält och någon hatt äger jag inte …

Titta hur subtilt ränderna ”rinner” ut över själva foten!!! 😉

byarum151212155583
Relieffmönstret är så mycket Signe som det bara kan bli – till synes slumpartat och av den där typen om vilken många mindre vetande säger – det där kan väl vem som helst göra … När det i själva verket är precis tvärtom!

Signe säger själv:

”Jag gillar tanken kring det U-formade, det skapar en vacker symmetri. När jag såg resultatet blev jag så tacksam över att reliefen tecknade så oerhört fint, inte för blankt och inte för matt. Det grova materialet skapar en lagom yta.”

IMG_1923
Ett underbart porträtt på Signe Persson-Melin – skapat av fotografen Stellan Herner! Visserligen för 19 år sedan – ur ett reportage i ELLE Decoration – men faktum är att Signe ser minst lika fantastisk ut idag!

IMG_1922
Hela första uppslaget från reportaget i nr 1/1997 – miljön är hennes dåtida ateljé i den gamla porslinsfabriken i Gutavsberg. Minns att det här var ett av de allra första reportage jag, som nytillträdd chefredaktör, bestämde mig för att göra.

IMG_1935
Vem skulle inte fortfarande vilja köpa Signes unika Boda Bouquet, med den slipade stjärnan från 1970-talet, eller de ungseldfasta glaskärlen med korkunderlägg från Boda Nova. Numera säljs de dyrt som moderna antikviteter på Tradera.

IMG_1927
Sill i kvadrat – en pyramidal succé från 1967 eller 1980-talsbesticken Gourmet från saligt insomnade Boda Nova. Sätt dem åter i produktion – och det NU!

”Gallerskålen” är något av det mest eleganta jag sett i design!

Är det något som Signe står för så är det tidlös design. Tidlös utan att vara det minsta tråkig eller själlös – tvärtom! Det finns inget i hennes digra produktion genom åren som inte skulle tåla att sättas i produktion igen – inget!

IMG_9351
Min alldeles speciella Signefavorit är de saltglaserade planteringskärlen Portugal. Här i en jättevariant med tillhörande fat + minvariant med krasse och ringblommor – fotograferade på min trädgårdsmur.

Samma typ av repetitiv dekor som på nya kandelabern Salut – ändå inte.

IMG_9958
Utzoomat på Portugal iklädda chokladblommor – ja, faktum är att de doftar kakao.

Signe! Stort GRATTIS till Salut – något av det finaste du gjort!

/Svante

Läs mer:

DELA (4)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar