Annons
Annons

Trädgårdslycka!

Trädgårdslycklig är ett starkt uttryck – den här trädgården gör mig trädgårdslycklig!

FullSizeRender[3]
Jag älskar trädgård! Framförallt trädgårdsarkitektur – och det i meningen av att på mitt sätt att se är trädgård precis som inredning – fast utomhus.

Igår söndag på ”Öppna Trädgårdar” styrde vi bilen söderut.

Annons

Det är inte ofta som jag hittar inspiration av den kalibern att den gör mig helt betagen – vilket jag blev igår! Den här bilden av infarten säger redan del av vad som komma skall! Bara det att lämna mittsträngen på grusvägen oklippt, till förmån för ängsblommor som klöver och smörblommor, gör mig mild till sinnes. Petra och Sven Lindvalls rent paradisiska trädgård i Tungelsta, strax söder om Stockholm, iscensätter uttrycket ”trädgård = inredning utomhus”!

FullSizeRender[1]
Garaget/uthuset från förra bilden sett från andra hållet. Nybyggt – men i sådan gammal stil och detaljfinish att det känns som att det alltid stått här. Till vänster anas den runda häck- och staketomgärdade köksträdgården.

FullSizeRender[2]
Köksträdgården – så otroligt skickligt iscensatt och så inspirerande!

Odling i upphöjda odlingsbäddar.

IMG_8255
Vy från garaget/uthuset upp mot själva boningshuset som från början är ett 1700-talstorp som byggts till med modern arkitektur i perfekt harmoni. Allt ser ut som om det alltid funnits …

IMG_8233
Boningshuset med den ursprungliga delen, med fjällpanel, i förgrunden och den moderna som ansluter och binds ihop med ett trädäck omgivet av en damm med porlande vatten. Det framgår tyvärr inte av min bild hur skickligt gjort det är …

IMG_8231
Det gigantiska idegransklotet skymtade till vänster på förra bilden …

IMG_8229
Längst bort i det mörka i mitten, där stigen slutar, döljer sig jordkällaren. En krollilja i förgrunden blir en solitär som heter duga. Så makalöst vacker!

FullSizeRender[5]
Ett annat av husen på gården – här bakom döljer sig den absolut finaste och mest genomtänkta ”back-garden” som jag sett!

Vedförvaring, cykelparkering, komposter, virkesförråd, redskapsbod osv.

IMG_8244
Något av det finaste jag sett!!!

En stram renässansträdgård i miniformat – med parterrer – mitt i en ursprungligen sörmlänsk torpträdgård och omgiven av lummig grönska och honungsrosor

FullSizeRender[7]
Och titta hur de magnifika pionerna lagt sina stora huvuden till ro mot kuddar av buxbom. En vackert och subtilt formad springbrunn bildar nav.

IMG_8225
Poetiskt – eller hur?

IMG_8242
Längst bort en grönmålad parkbänk, som nästan går i ett med bakgrunden, där hela härligheten kan avnjutas … jag ville inte lämna den platsen …

FullSizeRender[4]
Vi fick också en rundtur inne i huset – jag kan aldrig låta bli att fråga …

Såg något jag aldrig sett förut – Yngve Ekströms fåtölj Lamino, det här måste vara Sveriges mest sålda fåtölj, med sits av flätad rotting. Ett utförande som tydligen bara existerade under en kort, kort tid.

Dags för Swedese att ta upp det här igen – skulle bli succé!

IMG_8292
Sparar det bästa till sist …

Det behöver inte var den första söndagen i juli och årligt återkommande ”Öppna Trädgårdar” för att få njuta av Petra och Svens trädgård.

Jag kan säga att vi har ett dignande trädgårdsbibliotek, milt uttryckt, men den här boken: ”Hur en trädgård blir till – förverkliga din trädgårdsdröm” av Torsten Wallin från 2013 är en av de bästa trädgårdsböcker som någonsin gjorts. Ett uppslagsverk i trädgårdskonst som jag kommer tillbaka till hela tiden.

Boken handlar om just hur den här trädgården kom till!

Självklart borde jag att tagit fler och mer redovisande bilder – men faktum är att jag kom av mig hela tiden så det blev inte mer än så här …

Köp boken istället – den finns fortfarande på både Bokus och Adlibris.

/Svante

Läs mer:

DELA (216)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar