Annons
Annons

Tufft – men nån måste gör’t …

Hur smakade det då nu, efter ett så långt uppehåll, med 4 utvalda Riojor?

IMG_3742
En alldeles vanlig arbetstisdag när redaktion ligger lite halvöde – väldig många ägnar sig åt frisksport i ”vit” miljö –får vi som trots allt tappert jobbar avsluta dagen med en vinprovning. Lyxigt!

Vinagenturen PrimeWine Group som består av fyra fristående vinimportörer, däribland Mondowine, som i sin tur är svensk agent för Bodegas Montecillo från Rioja i norra Spanien. Ett familjeföretag – helt i familjen Osbornes ägo. Trots det, i mina öron engelskklingande namnet kommer familjen från södra Spanien. Och, försäkrar den charmiga spanjorskan, namnet är minst lika spanskt som engelskt.

Annons

Montecillo har funnits i Sverige sedan 1979 och är fortfarande en storsäljare. Dagens provsmakning är dock ett led i den förnyelse och modernisering som varumärket med alla sina produkter är inne i. Allt från finslipning av lagringstider till nya etiketter – proffsigt och seriöst!

Måste erkänna att det var länge sedan jag köpte en flaska Montecillo – för övrigt ingen annan Rioja heller – på systemet. Minns med lite skräckblandad förtjusning 80- och 90-talen som var en veritabel flod av Riojor och jag tror att många med mig tröttnade på ek- och vaniljaromen som ibland framstod i allt för hög koncentration …

Hur smakade det då nu, efter ett så långt uppehåll, med 4 utvalda Riojor av märket Montecillo …? Crianza, Reserva, Gran Reserva och Gran Reserva Selección Especial 2001. Den första till det facila priset av 79 kr, den sistnämnda närmare 300 kr och de två andra däremellan!

Tyckte väldig mycket om det ”enklaste” – Crianzan, som känns renodlad och fräsch, men även den dyraste – ett vin för gudar!!! Reservan var också god medan den ”finare” Gran Reservan lämnade mig helt oberörd – smakade mest druvsaft …

Helt klart är att den genomträngande ek- och vaniljaromen som iaf mitt minne så starkt förknippar med 80-talets Riojor är ett minne blott! ”Is no more” – helt enkelt!

/Svante

PS. har lärt mig att dubbel-”l” på spanska uttalas ”j”, så det är inget nytt … men att höra Montecillo uttalas på klingande spanska blir ren och ljuv musik. Inte bara j:et utan tempot, betoningen och den rent fantastiska läspningen!!! 😉

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar