Annons
Annons

Världens dyraste öppna spis …

Det var det där med öppna spisen. Helt enkelt – en levande platteve.

Svantes Varld
Här sitter jag – nöjd och glad – i mitt förra vardagsrum …

v.rum.katalanvägen1.2
Visst, jag föll för hela rummet med tak i nock och entresol-/balkongplan …

… men mest av allt föll jag för den öppna spisen! Min storebror, vars byggföretag skötte renoveringen efter inflytt, kom att kalla den för världens dyraste öppna spis och det sagt med tanke på vilket skick huset var i för övrigt. När jag tittar på ”före”-bilderna så här i efterhand blir jag mörkrädd!

Annons

Nåväl, det är nu ett minne blott och så snart totalrenoveringen var klar hade vi glömt alla vedermödor och hur huset såg ut innan. Tack och lov funkar det så och det blev ett älskat hus och ett älskat vardagsrum under våra sex år på plats. Eftersom vi numera bor bara fyra hus bort på samma gata vet jag att de nya ägarna känner precis likadant– allt annat hade varit jobbigt …

v.rum.katalanvägen1.3
Det var det där med öppna spisen. Helt enkelt – en levande platteve. Jag hade, och har fortfarande, aldrig sett något så sofistikerat. Och, den för hand formade brickan i kopparplåt som vilar på en, också handsmidd, konsoll av smide. Så subtilt och så elegant!!!

Järnsmidet som håller ihop de breda och tunna teakplankorna på balkongplanets balustrad har en form som gör att hela det ”tunga” planet tycks sväva – hänga i sig självt …

v.rum.katalanvägen1
Den uppstammade Doktor Westerlunds Hälsoblomma har följt mig i många boenden – den är med oss också här i Villa Sundahl. Men den annars så tåliga jättepelargonen – ett kärt minne från den tid vi hade landställe på Mörkö – har jag däremot, mot alla odds, lyckats ta död på.

Utan namn0002577 kopia
I hörnet, under ”entresolen”, hade jag min hemarbetsplats – oj, så nostalgisk jag blir – ett vardagsrum som rymde så många funktioner.

Utan namn0002546 kopia
Hallens handslagna, och helt oglacerade golvklinker, med 60-årig såptorkad patina. Inga traditionella fogar utan lagda i bruk så att ”fogarna går ”i liv” med plattan – snyggt!!!

Utan namn0002619 kopia
Hobbyrummet på andra sidan hallen, från vardagsrummet sett, med min kära, älskade och blytunga Husqvarna i grön emalj.

Ett vardagsrum att älska! 😉

/Svante

Foto: Martin Löf och Caroline Lundberg (porträtt)

Läs mer:

DELA (0)
PINNA (0)

svante-blogg-intro

Svante Öquist är chefredaktör på ELLE Decoration och har varit med sedan tidningen grundades 1992. Här delar han med sig av livet på redaktionen, hemma och i trädgården.

Välkommen till Svantes värld – hoppas du ska trivas!

[email protected]Annons

  • Jane

    Intressant och inbjudande. Vore roligt att se hur de nya ägarna inrett! Jane W

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar